«Діти та війна. Навчання технік зцілення»

Під час війни діти, як і дорослі, можуть не раз ставати жертвами різноманітних жахливих подій, що травмують психіку. Вони можуть ставати свідками артилерійських обстрілів та стрілянини, спостерігати руйнування рідного міста чи села, або навіть, їхніх домівок. Діти можуть зазнавати тяжких втрат, бачити, як зазнають поранення чи помирають члени їхніх сімей та друзі. Діти самі можуть бути поранені. Такий досвід може призвести до виникнення різноманітних психологічних проблем у дітей.

Наші фахівці, а саме соціальний педагог Юлія Козлова та фасилітатор по роботі з громадами Олена Бєлік, пройшли навчання за програмою «Діти та війна. Навчання технік зцілення». Навчання проводили сертифіковані тренери та психологи проєкту — Ірина Сухова, Наталія Подоляк та Олена Божор. Розглянуті методики після навчання їх підліткам можуть допомагати подолати будь-які типи стресу, та зарадити зниженню загального його рівня.

Олена та Юлія у фіналі навчання

За понад місяць наші фахівці провели 7 зустрічей із двома групами підлітків із різних міст, що постраждали від війни чи перебувають недалеко від лінії фронту. Заняття проходили в онлайн-режимі, що стало додатковим викликом тому у своїй роботі вони використовували тільки отримані на курсі знання, а і власні напрацювання, як то: креативні наліпки «Сьогодні я обираю…», різні енерджайзери, вправи «криголами», також у кожній групи було створено свій особливий ритуал закінчення заняття, як приклад індивідуального підходу до учасників. Допомагали в роботі й сучасні застосунки для графічної фасилітації-онлайн, що використовувалися для глибшого залучення та створювали можливість розкрити свої переживання навіть перебуваючи не поруч у цей момент.

За спостереженнями наших тренерів цей курс дуже позитивно вплинув на підлітків, що підкріплюють данні моніторингу після його проходження. Наприклад, було зафіксовано зниження рівня тривожності майже всіх учасників. Самі учасники відзначають зміни, що відбулись у їх психологічно-емоційному стані та загалом. Наведемо декілька їх відгуків:

«Програма дуже сподобалася, допомагає відволіктися від зайвих думок чи переживань, дуже вам вдячна», — каже учасниця Анастасія Ткач про свої враження після курсу.

Одна з зустрічей

Також нам було важливо, навчити дітей знанням, що вони зможуть використовувати самотужки, коли фахівців не буде поруч, ось думки Стаса Горлова про це: «Думаю, що ці корисні знання мені знадобляться в стресових ситуаціях, тому я їх використовуватиму!»

Також, варто зауважити, що всі учасники дуже зблизилися за час впровадження програми й про це свідчать їх відгуки: «Так, мені дуже допомагають отриманні знання. Після цього тренінгу я стала краще почуватися. Дякую всім хто приймав участь у цій програмі ❤️», — Ксенія Цюрик, учасниця програми «Діти та війна. Навчання технік зцілення».

Зважаючи на це, наші фахівці не змогли просто закінчити програму й було прийнято рішення — організовувати неформальні зустрічі раз на декілька тижнів, щоб усі мали змогу поспілкуватися та підтримати один одного в знайомих уже групах. Підтримуючи один одного, зможемо все подолати!

Декілька зустрічей з двома різними групами