Інтерв’ю з волонтером, щодо міжнародного стажування

Чому людина стає волонтером? Кожний має свої особисті причини та
потреби допомагати людям, але спільною метою у всіх є набуття нового досвіду. Тут дуже важливо враховувати власні сили та вподобання, а також шукати цікаві можливості для втілення волонтерської допомоги.

Ми хочемо розповісти про цікавий досвід волонтерської діяльності за
кордоном. Вадиму Васильєву 19 років, він студент Донецького національного медичного університету, вчиться на другому курсі, а вільний від навчання час присвячує допомозі іншим: входить до волонтерської спілки свого університету та є активним волонтером Простору підтримки БО «БФ «Карітас Краматорськ»: надає допомогу в проведенні заходів, бере участь у групових заняттях з дітьми та відвідує зустрічі «Коло вільного спілкування», де підтримує підлітків з ментальними вадами у навчанні спілкуватися.

На початку літа 2019 року фахівець по роботі з волонтерами Простору
підтримки запропонувала Вадиму спробувати прийняти участь у
міжнародній волонтерській програмі від European Voluntary Service (EVS).

– Ми не мали ніяких сумнівів та побоювань щодо участі нашого
волонтера у цьому проекті, – розказує фахівець, – EVS має вагому спільноту у європейському суспільстві, також кожен волонтер має гарантії та є захищеним. При оформлені заявки на участь у проекті потрібно враховувати заповнення не тільки так званого «резюме волонтера», а й мотиваційного листа – щоб організатори краще дізналися про наміри та можливості волонтера.

– Минуло небагато часу після подання моєї заявки, – згадує Вадим, – як
зі мною зв’язалися представники громадської організації «Кременчуцький інформаційно-просвітницький центр «Європейський клуб» та запросили на установчий тренінг до міста Кременчуг. Там я познайомився з іншими волонтерами зі всієї України та нам розповіли про наші обов’язки та на що ми маємо право як волонтери.

У серпні 2019 року Вадим вже поїхав до Польщі.

– Я все життя прожив в Ізюмі Харківської області потім поїхав
вчитися в Краматорськ, особливо далеко я ніколи не виїжджав, а тут такі враження! Спочатку до Києва, потім на літаку до Варшави, потім до міста Гдиня.

Вадим отримував новий досвід в організації «Вітава» (м. Гдиня), яка
працює з дітьми та підлітками з вразливих родин. Робота волонтерів полягала в супроводі дітей на заходах та підтримці. На запитання, як порозумілись з дітьми, якщо ті, ще тільки вивчають англійську, Вадим відповів:

– Для гри мова не потрібна. Спілкуватись з дітьми просто, навіть з
допомогою жестів та міміки, бо діти гарно розуміють настрій людини.

Серед побаченого Вадима вразили дві місцеві ініціативи. По-перше, це
громадські пікніки, які тут влаштовують щосуботи на подвір’ї офісу
«Вітава»: мешканці району незалежно від свого достатку, соціального
статусу чи віросповідання збираються, щоб відпочити разом. А другою став контактний зоопарк зі свійськими тваринами, в якому прийти та доглянути за тваринами може кожен охочий. На думку хлопця, спільна відповідальність, не гірше за відпочинок, згуртовують людей та «руйнують стіни» в спілкуванні.

– Якими були умови проживання та чи були можливості для
відпочинку?

– Ми проживали у будівлі на зразок гуртожитку, хлопці та дівчата
волонтери в окремих кімнатах по 5-6 осіб. Я звик жити у гуртожитку, –
посміхається Вадим, – було весело. До того ж нам виплачували кишенькові гроші, небагато, але ми мали змогу у вихідний піти на екскурсію чи пошопитися.

– Чи було це справді корисно тобі?

– Звісно ж. Крім досвіду практичного волонтерства я отримав ще й
багато вражень, зарядився позитивною енергією на наступний навчальний рік. Так, було трішки важко жити так далеко від дому, але я швидко пристосувався до нових умов, що також вважаю корисним досвідом. Напевно, це були мої найкорисніші літні канікули.

На останок Вадим поділився деякими порадами, для волонтерів, що
хочуть взяти участь в міжнародних програмах:

• Треба враховувати курс валют, закладений на відшкодування. Якщо він зміниться, а Ви це не врахуєте, то втратите частину коштів при поверненні вартості квитків.
  • Не бійтесь розвивати власну англійську. Навіть, якщо вона не ідеальна, то до Вас будуть ставитись з розумінням та допомагати її покращувати.
  • Не вагайтесь їхати до інших країн. За кордоном до українців, а тим паче до волонтерів, дуже гідне відношення – там цінують, що люди приїздять з інших країн, щоб допомогти.