В школі с. Берестове в рамках проєкту «Стійкість та Розвиток» відбувся «Тренінг з форум театру «Крок назустріч».

В ході заходу учасники ознайомилися з методикою форум – театру,
розвивали навички конструктивного вирішення конфліктних ситуацій.

Працюючи з групою, ми ставили за мету допомогти підлітками знайти вихід зі скрутного становища, побачити нові способи розв’язання проблеми. Наша спільна робота з методикою форум театру – це робота з проблемами підлітків: батьки і діти, перше кохання, тиск і презирство з боку однолітків, якщо ти «не такий», новенькі в класі, агресія на вулицях, багаті і бідні, різноманіття і прийняття себе і іншими людини з незвичайним зовнішнім виглядом.

Кожна людина має свій певний досвід. Спілкуючись у колі таких як
вона сама, але тих, що мають інший досвід виходу зі скрутного становища, вона опосередковано знайомиться з досвідом інших людей.

На тренінгу, виконання вправ, обговорення, спілкування, проходило у невимушеній обстановці, ніхто нікому не нав’язував своїх думок, ніхто не примушував до участі, і тому та інформація, яка була запропонована, не викликала внутрішнього протесту і сприймалася органічно.

• В ході тренінгу учасники навчилися:
  • проявляти себе через мистецтво «мовою тіла»;
  • грати в театральні ігри
  • ділитися емоціями та думками;
  • обговорювати важливі питання і знаходити на них відповіді

Учасники змогли побачити сценки, які показали проблемні ситуації з
життя підлітків. Постановка розповідала, як в класі йде неприйняття,
ігнорування і навіть цькування успішного учня. В той час як частина
однокласників вдають, що не помічають конфлікту.

Враження від участі діти описують так: «Ці проблеми постійно
зустрічаються в нашому житті ми їх спостерігаємо навкруги».

«Форум-театр підняв проблему і дозволив поглянути на ситуацію з
різних сторін, а залучені учні могли дізнатися себе або проаналізувати поведінку інших, задуматися над власною позицією.

Знайома і непроста ситуація викликала тривале обговорення, активне включення в процес. Подібні заходи необхідні і обов’язково будуть проводитися в проектних локаціях»,- зауважив координатор проекту «Стійкість та Розвиток» Євген Кулік.

Шевченко Наталя, соціальний працівник проекту «Стійкість та
Розвиток», зазначила: «В процесі заходу виникла ідея поставити форум-театр під час батьківських зборів, так як, можливо, це один з небагатьох способів донести до батьків або вчителів реальні побоювання і потреби дітей».

Психолог проекту Мартиненко Марина: «Вистави допомогли
говорити, у формі діалогу, без засуди та докорів побачити альтернативні точки зору та шляхи вирішення, зробити крок до зміни застарілих неконструктивних патернів поведінки.

Спільна робота під час тренінгу наблизила молодих людей до
ВІДПОВІДІ на питання «за що», «хто винен», «як впоратися з кризою» та віру в те, що з труднощами впоратися можливо».

Діяльність здійснюється в рамках проекту «Діалог для миру та
інтеграції», що реалізується Приватною установою «Українська мережа освіти дорослих та розвитку інновацій».

За підтримки Федерального міністерства закордонних справ
Федеративної республіки Німеччина. Партнер проекту з Німеччини – Comparative Research Network.