«Соціальна адаптація молоді через волонтерський рух»

Просвітницький напрямок роботи Простору підтримки передусім зорієнтований на діяльність з молоддю в «сірій зоні». Військовий конфлікт зменшив можливості населення, але разом з тим посилив їх прагнення до саморозвитку та бажання стати активними членами громади. Виходячи з такого запиту спеціалістами проекту було розроблено серію тренінгів «Соціальна адаптація молоді через волонтерський рух».

В с.Берестове завдяки тренінгам спеціалісти прагнули активізувати молодь та залучити до соціального життя. Протягом декількох місяців спеціалісти разом з дітьми пройшли шлях від першого заняття, присвяченого виникненню волонтерського руху, до іспитів та вручення сертифікатів. Спеціалістам проекту були проведенні заняття з тем: «Командотворення та робота в команді», «Вплив цифрових технологій та ЗМІ на людину. Їх використання у волонтерській діяльності», «Основитайм−менеджменту», «Я – лідер. Лідерство», «Комунікація в команді», «Толерантність в мені та в команді», «Конфлікти та їх вирішення», «Протидія емоційному вигоранню». Координатор Центру психосоціальної адаптації в м.Краматорськ Валерій Нємцов з асистентом провів вкрай корисний та інформативний тренінг з першої домедичної допомоги. Останнє заняття присвятили перевірці вивченого на практиці. Розпочали з комплексного завдання на команду роботу під назвою «Місія нездійсненна».

Протягом 10 хвилин команда повинна була виконати 10 завдань. Спрацьована під час тренінгів команда підлітків, впоралась з усіма завдання за трохи більше ніж 5 хвилин. Наступною вправою було надання першої домедичної допомоги потерпілому у важкому стані. Знов, працюючи разом, команді вдалось швидко та якісно виконати завдання. Цим вкотре підтвердити думку тренерів про завзятість та відповідальність, з якою слухачі підійшли до навчання. Заключним завданням стала перевірка комунікативних здібностей та навичок толерантного спілкування. Підлітки мали допомогти жінці з вадами зору знайти школу, а там кабінет директора аби вона змогла записати свою дитину на навчання. Жінці не тільки допомогли безпечно та швидко знайти потрібну будівлю та кабінет, а й розповіли про власну школу та можливості для її дитини. Успішно виконавши всі завдання та отримавши максимальні бали, всі учасники отримали сертифікати про успішне проходження серії тренінгів та перейшли до чаювання з солодощами та обміну враженнями від заняття.

Позитивні зміни в дітей вже констатують вчителі, вони діляться приємними враженнями від серії тренінгів та розповідають, що учні стали активнішими та більш зацікавленими у громадському житті рідного селища. Вони активно підтримали шкільну ініціативу та долучились до акції з прибирання сміття. Як кажуть самі учні це тільки початок, вони вже мають думки стосовно інших корисних ініціатив, які будуть сприяти покращенню життя та згуртуванню громади.

Саме такі відгуки про роботу спеціалістів Простору підтримки ми вважаємо дійсно корисними. Вони підтверджують необхідність подобної просвітницької діяльності серед молоді та залучення їх до волонтерської діяльності. Тому спеціалісти будуть продовжувати розробляти та проводити подібні тренінги серед молоді «сірої зони». Результати відчутні вже зараз, тому впевненні, що ми разом рухаємось в потрібному напрямі!